Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Ζητούμενο η συνεχής βελτίωση της ποιότητας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το βράδυ στο Ξενοδοχείο Plaza, η καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου.

Η προσέλευση ήταν μεγάλη και πολλοί ήταν αυτοί που τίμησαν με την παρουσία τους τον Σύλλογο, μεταξύ των οποίων ο Περιφερειάρχης Κος.Μαχαιρίδης, οι Βουλευτές Κος.Κόνσολας και Κος.Υψηλάντης, ο Δήμαρχος Ροδίων Κος.Κουσουρνάς, η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κα.Φτακλάκη, ο Πρόεδρος της ΕΞΡ Κος.Καμπουράκης, ο Διευθυντής του ΕΟΤ Δωδεκανήσου Κος.Ξάνθης, ο Διευθυντής του ΠΡΟΤΟΥΡ Κος.Παλογιαννίδης καθώς και πολλοί φορείς του τουρισμού του νησιού μας.


Πριν την έναρξη της εκδήλωσης διαβάστηκε επιστολή της Υπουργού Τουρισμού Κας.Κεφαλογιάννη η οποία λόγω αυξημένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παρευρεθεί αλλά δεσμεύθηκε σύντομα να επισκεφθεί το νησί μας. Χαιρετισμό απέστειλε και η Βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κα.Μίκα Ιατρίδη και αντίστοιχα ο Βουλευτής Κύριος Γάκης ενημέρωσε ότι δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί.

Η ομιλία του Προέδρου κου. Ματσίγκου είχε έντονη έμφαση στην ποιότητα του τουρισμού στο νησί μας με αναφορές στην συλλογική προσπάθεια που πρέπει να γίνει ώστε να επιτευχθεί ο κοινός σκοπός που είναι η υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών με την οποία θα καταφέρουμε την αύξηση στην εισροή τουριστών προς το νησί μας με απώτερο σκοπό την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Ο Πρόεδρος ανακοίνωσε και την ίδρυση του διαδικτυακού portal κρατήσεων www.booktorhodes.com με πρωτοβουλία και την στήριξη του Συλλόγου, σε συνεργασία με την Ροδίτικη εταιρεία SolutionX, το οποίο είναι έτοιμο και ήδη εμφανίζεται στην πρώτη σελίδα του Google με μικρότερο κόστος προμήθειας από όλα τα άλλα διαδικτυακά κανάλια κρατήσεων.
Ακολούθησε η βράβευση των διατελεσάντων Προέδρων της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κκ.Μαραβέλια, Καστελλοριζιού και Μηναίδη για την πολύχρονη προσφορά τους στον Ροδιακό Τουρισμό.

Κατόπιν οι φορείς απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς και δεσμεύθηκαν για την διοργάνωση ημερίδας σχετικά με την ποιότητα του τουρισμού την οποία θα συνδιοργανώσουν όλοι οι τοπικοί φορείς και θα καθιερωθεί η πραγματοποίηση της κάθε χρόνο πριν την έναρξη της σαιζόν ώστε ο τόπος να είναι έτοιμος για ποιοτικό τουρισμό. Έπειτα από την πρόταση που έγινε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου η Αντιπεριφερειάρχης Κα.Φτακλάκη καθώς και ο Δήμαρχος Κος.Κουσουρνάς δεσμεύθηκαν για την διοργάνωση της ημερίδας.

ΟΜΙΛΙΑ ΜΑΤΣΙΓΚΟΥ
Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Ματσίγκος, κατά την ομιλία του είπε τα εξής: «Είναι γνωστό σε όλους μας ότι η ποιότητα είναι η πλήρης ικανοποίηση των προσδοκιών και απαιτήσεων των επισκεπτών μας χωρίς να μας το ζητήσουν. Ποιότητα είναι η προσφορά του κάτι διαφορετικού, είναι η ευγένεια, το χαμόγελο, η συμπεριφορά σε όλους τους χώρους και υπηρεσίες. Ποιότητα είναι ο άμεσος και σύντομος έλεγχος των διαβατηρίων στο αεροδρόμιο για τις εκτός Schengen χώρες καθώς και άμεση παραλαβή των αποσκευών από τον ιμάντα με την σωστή ένδειξη της πτήσης, χωρίς κουβάδες όταν βρέχει! Είναι το ευγενικό καλωσόρισμα από τον ξεναγό-συνοδό και οδηγό του λεωφορείου ή ταξί ή του υπαλλήλου του Rent A Car.

Είναι η σύντομη άφιξή του στο ξενοδοχείο διασχίζοντας τους καθαρούς δρόμους χωρίς λακκούβες, χωρίς κάδους με σκουπίδια απ’έξω, με τις σωστές σημάνσεις και πινακίδες που δεν κρύβονται από τα δέντρα ή δεν κρέμονται ανάποδα, σπασμένες ή αλλοιωμένες από διαφημίσεις. Να πηγαίνουνε στην νότια Ρόδο από την ολοκληρωμένη Εθνική οδό Ρόδου-Λίνδου κι όχι από μία οδό που εδώ και πέντε χρόνια τελειώνει ενώ την κοσμούν τα πολύχρωμα αλαλούμ φανάρια.

Ποιότητα είναι το ζεστό καλωσόρισμα από την υποδοχή του ξενοδοχείου, το δώρο στο δωμάτιο και οι σύγχρονες ανέσεις και υπηρεσίες του ξενοδοχείου όπως έχουν υποσχεθεί ανάλογα με την κατηγορία του.

Ποιότητα είναι η καθαρή παραλία, χωρίς ενοχλήσεις από πλανόδιους μασέρ και μικροπωλητές. Είναι η άνετη επίσκεψη στην Παλιά Πόλη χωρίς τραβήγματα και φωνές από τους κράχτες, οι σωστές χρεώσεις των παραγγελιών και η άριστη ποιότητα ποτών και εδεσμάτων. Ποιότητα είναι η επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους όλη την ημέρα από το πρωί έως το βράδυ, με καθαρά WC και κήπους. Ποιότητα είναι να θαυμάζει κανείς τις ομορφιές της Ρόδου, την αρχιτεκτονική των κτιρίων της Ρόδου και όχι των εγκαταλελειμμένων.

Ποιότητα είναι να μπορεί να απασχοληθεί με πολλά σπορ εντός και εκτός των ξενοδοχείων, να παίξει Tennis και Golf στα πολλά γήπεδα του νησιού. Να επισκεφθεί τα χωριά, τις ταβέρνες και να γευθεί την Ροδίτικη κουζίνα με αυθεντικά Ροδίτικα ποιοτικά προϊόντα. Να μπορεί να φιλοξενήσει το σκάφος του στην μαρίνα της Ρόδου που εδώ και πολλά χρόνια ολοκληρώνεται.
Η ποιότητα είναι λεπτομέρεια για πολλούς αλλά σπουδαία και απαραίτητη για κάποιους άλλους γι’αυτό και ο Ντα Βίντσι είπε: Η λεπτομέρεια κάνει την ποιότητα αλλά η ποιότητα δεν είναι λεπτομέρεια!

Και ας μην ξεχνάμε ότι : « Στοιχίζει 10 φορές περισσότερο να φέρουμε ένα νέο πελάτη από το να κερδίσουμε τον υπάρχοντα». Και ότι μόνο 4-5% των πελατών που έχουν παράπονο το εκφράζουν. Οι υπόλοιποι απλά δεν ξανάρχονται!

Πως θα τα πετύχουμε όμως όλα αυτά; Μπορούμε όλοι μαζί ενωμένοι να αναβαθμίζουμε συνέχεια την ποιότητα και να βελτιώνουμε την σχέση ποιότητας/τιμής σε όλους τους τομείς και κατηγορίες. Βελτιώνοντας την ποιότητα αυξάνουμε την ζήτηση άρα και την πληρότητα, που θα βοηθήσει και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Ενέργειες και δράσεις που ξεχάσθηκαν και πάλι στα συρτάρια του Υπουργείου.
Στη συνέχεια ο κ. Ματσίγγος κατέθεσε διάφορες προτάσεις και κατέληξε.

Να συμμετέχουν στα έξοδα και στην προβολή της Ρόδου οι τράπεζες, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, τα Duty Free. Να βελτιώσουμε όλες τις υποδομές ολοκληρώνοντας την μαρίνα, το εργοστάσιο της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου της Ρόδου και γιατί όχι εκμετάλλευση από Ροδίτικες επιχειρήσεις για καλύτερη τιμολογιακή πολιτική, εκμετάλλευση-βελτίωση Golf και κατασκευή άλλων δύο για καθιέρωση της Ρόδου ως προορισμού Golf που θα βοηθήσει στην επιμήκυνση. Παράλληλα προσπάθεια υλοποίησης των προτάσεων και μέτρων που υποβάλαμε στο Υπουργείο για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Θέληση, αποφασιστικότητα, επιμονή και προσπάθεια χρειάζεται από όλους τους φορείς ενωμένους.
Να ανοίξουμε νέες αγορές όπως Ουκρανία-Τουρκία με σύνδεση της Ρόδου με Κωνσταντινούπολη που θα βοηθήσει και στο άνοιγμα των αγορών Κίνας-Βραζιλίας-Ινδίας μέσω Κωνσταντινούπολης (ευτυχώς εγκρίθηκε η σύνδεση Ρόδου –Κωνσταντινούπολης με Blue Bird κάθε Πέμπτη – Κυριακή από Μάιο) . Διευκόλυνση έκδοσης βίζας, μείωση κόστους και έκδοση MultiVisa σ’όσους έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα ήδη δύο φορές.

Ο Σύλλογος μας προτείνει και θα διοργανώσει παράλληλα με την εκδήλωση που συνδιοργανώνουμε όλοι οι φορείς τον Απρίλιο για την προώθηση των τοπικών προϊόντων, ημερίδα με θέμα την ποιότητα του τουρισμού στην Ρόδο, προβλήματα, προτάσεις και λύσεις για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Κυρίες και κύριοι, σχετικά με την νέα σαιζόν τα μηνύματα που έχουμε μέχρι σήμερα είναι μεν θετικά ως προς την εξέλιξη της σαιζόν όχι όμως και τόσο αντίστοιχα θετικά νούμερα ώστε να δικαιολογούν ενθουσιασμό. Πέρυσι τέτοια εποχή οι περισσότερες αγορές ήταν 25-40% κάτω.

Φέτος ορισμένες δείχνουν μονοψήφια αύξηση πράγμα το οποίο σημαίνει ότι έχουμε δρόμο μπροστά μας. Για να πετύχουμε σημαντική αύξηση αφίξεων χωρίς εκπτώσεις, χρειάζεται συλλογική προσπάθεια προβολής της Ρόδου ως ποιοτικού προορισμού με ετοιμότητα, εγρήγορση και σωστή προετοιμασία όλων των φορέων και ιδίως του κρατικού μηχανισμού, με διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μας.

Και εδώ καλώ όλους τους φορείς να είναι σε εγρήγορση και να αντιδράσουμε δυναμικά σε περίπτωση αλλαγής, διαφορετικά θα συμβάλουμε και εμείς στην τοποθέτηση της ταφόπλακας του Ροδιακού τουρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου